Costochondritis

Wat is Costochondritis?

Costochondritis is een vervelende ontsteking van het kraakbeen op de aanhechting van de ribben zowel van de borst als van de rugzijde. Er is niet veel bekend over deze aandoening behalve dat het een vorm van reuma is. aangezien het een relatief onbekende aandoening is en de pijn voornamelijk aan de borstzijde ontstaat, is het belangrijk om enige hartproblematieke aandoeningen uit te sluiten bij de screening.
Er zijn veel overeenkomsten tussen costochondritis en het syndroom van Tietze. Als er een ontsteking ontstaat binnen het kraakbeen van de borstzijde of rugzijde en er een zwelling optreedt is dat een indicatie voor het syndroom van Tietze. Als er geen zwelling optreedt is er sprake van Costochondritis.

Hoe ontstaat Costochondritis?

zoals eerder benoemd is Costochondritis een relatief onbekende aandoening en zijn de oorzaken ook niet allemaal bekend. Echter zijn er wel speculaties wat de oorzaken van deze aandoening kunnen zijn. Factoren die vermoedelijk een rol spelen zijn:

  • zwangerschap
  • houdingsafwijkingen
  • onvoldoende spierkracht
  • overbelasting
  • infectie van de luchtwegen
  • emotionele inspanningen
  • lage belastbaarheid

Symptomen van Costochondritis

Bij deze aandoening word er vaak pijn ervaren. Deze pijn komt in vlagen en kan redelijk hevig zijn. Hoesten, niezen en diep inademen is vaak pijnlijk. Ook kunnen bewegingen van het bovenlichaam zoals het draaien van de romp zorgen voor pijn.

Behandeling door middel van fysiotherapie

De fysiotherapeut zal kijken in welke mate houding en/ of spierkracht factoren aanwezig zijn voor het ontwikkelen van dit syndroom. Er zal gekeken naar de houding van de patiënt en naar de spierkracht rondom de schoudergordel en hoe de algehele belastbaarheid is. in overleg met de art kan er een ontstekingsremmende medicatie worden toegepast in de behandeling. Herkent u sommige van deze klachten neem dan contact op en dan helpen wij u graag verder.

Fysiotherapie in Den Haag

Costochondritis laten behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? Wij hebben meerdere fysiopraktijken in Den Haag met ervaren fysiotherapeuten.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05