Tekst
Lettertype

Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandeling die ervoor zorgt dat gespannen spieren worden behandelt. Door het aanprikken van de gespannen spieren, kunnen deze snel en langdurig ontspannen. Dit aanprikken wordt gedaan door middel van een speciale techniek waarbij een droge, dunne naald in de spier wordt gebracht. De punten in de spier waar de naald wordt geprikt worden ook wel triggerpoints genoemd. Een triggerpoint is een knoop in een spier, dat naast lokale drukpijn, ook vaak pijn uitstraalt naar andere delen in het lichaam. Wanneer u met uw vingers op een triggerpoint drukt dan is de pijn direct voelbaar.

Bel ons 085 301 15 05Afspraak maken

Handelwijze voor Dry Needling

Wanneer u spanning en pijn in uw lichaam ondervindt, gaat uw lichaam dit vaak op een verkeerde manier compenseren waardoor uw lichaamshouding verandert en dus ook de lengte van uw spieren. Het veranderen van de lichaamshouding zorgt vaak voor het onnodig aanspannen van de rugspieren en schouders wat resulteert in een vervelende pijn. Dit zorgt voor het verkrampen van uw spieren wat de pijn en dus de triggerpoints veroorzaakt. Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Tintelingen in arm of been, hoofdpijn en duizeligheid
  • Verminderde kracht in de betrokken spieren
  • Pijnontwijkend gedrag, verandering van de lichaamshouding
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Pijn in een spier en ook uitstralende pijn ergens anders in het lichaam

Om deze triggerpoints te behandelen vindt er eerst een intakegesprek plaats met één van onze fysiotherapeuten. Tijdens dit gesprek zoekt de fysiotherapeut naar uw triggerpoints door uw klachten te analyseren. Met een speciale techniek prikt een droge, dunne naald in de triggerpoints waardoor de spier zich kort aanspant en zich daarna weer ontspant. Na deze behandeling merkt u meteen al resultaat. Daarnaast geeft de fysiotherapeut uw gerichte adviezen en oefeningen om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Ik had enorme last van een stijve nek, door het vele thuiswerken. Na twee dry needling behandelingen van Sander, kon ik eindelijk weer mijn nek bewegen en dat zonder enige pijn!

— Brandon

Hoe voelt Dry Needling aan en doe het pijn?

Het inbrengen van de dunne, droge naald voelt u in principe niet. Wanneer de juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan. Dat kan een soort kramp gevoel geven en wordt soms als vervelend ervaren. Wel duurt dit gevoel maar kort omdat hierna de spier zich ontspant waardoor u meestal direct gemakkelijker kunt bewegen. Ongemak is een beter woord dan pijn.

Dry Needling is geen acupunctuur

Of Dry Needling te vergelijken is met acupunctuur is een veelgestelde vraag. Dry Needling en acupunctuur hebben wel een aantal overeenkomsten. Zoals de naad zelf en de techniek om de naald te plaatsen. Verder zijn er vooral verschillen tussen deze twee behandelingen. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Deze naalden blijven dan enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Bij Dry Needling wordt er één naald gebruikt die kortdurend in de triggerpoint prikt om zo de spieren snel te laten ontspannen.

Vergoeding Dry Needling

De vergoeding van dry needling, vanuit de aanvullende verzekering, valt bij de meeste zorgverzekeraars onder de noemer ”fysiotherapie”. Met andere woorden, dry needling wordt vrijwel altijd vergoed vanuit het budget voor fysiotherapie.

Tarieven

Reguliere fysiotherapie zitting €37,-
Reguliere fysiotherapie zitting €47,-
Geriatrie fysiotherapie zitting €47,-
Intake en onderzoek na screening €47,-
Intake en onderzoek na verwijzing €47,-
Verstrekte verband/ tape/ hulpmiddelen Kostprijs
Langdurige tijdrovende rapporten fysiotherapie €80,-