Artrose

Wat is artrose?

Wat is Artrose? Dit houdt het progressieve verlies van gewrichtskraakbeen in. Het is een vorm van reuma waarbij het laagje kraakbeen dat aan het uiteinde van botten zit, beschadigd is. Hierbij gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit, het wordt dunner, zachter en brokkelig. Normaal gesproken beschermt dit laagje kraakbeen de gewrichten wat ervoor zorgt dat de gewrichten soepel en pijnloos kunnen bewegen. Wanneer het kraakbeen beschadigd is, zorgt dit voor bot-op-bot contact in uw gewrichten. Dit kan pijn veroorzaken tijdens het bewegen en belasten van de gewrichten. Kraakbeen zelf bevat geen zenuwen, dus de ervaren pijn komt door de fysiologische en anatomische veranderingen in het gewricht. Alle gewrichten in het menselijk lichaam kunnen aangetast worden door deze aandoening. De meest voorkomende is knie artrose.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Oorzaak artrose

De meest voorkomende oorzaak van artrose is het ouder worden. Het slijten van kraakbeenweefsel in gewrichten is iets dat bij iedereen gebeurt naarmate we ouder worden. Bij het ouder worden gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en breken cellen af. Hierdoor wordt het laagje kraakbeen dunner en kan dit laagje uiteindelijk zelfs verdwijnen wat resulteert in bot-op-bot contact. Naast het ouder worden kan deze aandoening ook ontstaan na grote schade in het gewricht door bijvoorbeeld een botbreuk of bandenletsel. Maar ook overgewicht, geslacht of erfelijkheid kunnen invloed hebben op het ontstaan van deze aandoening. Zo komt deze aandoening 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en komt het ook vaker voor bij mensen met overgewicht.

Symptomen artrose

In de beginfase van artrose is het bewegen van het gewricht vaak pijnlijk. In een latere fase worden de gewrichten steeds stijver en kan er zelfs pijn optreden in een ruststand. Ook kan de pijn bij deze aandoening uitstralen naar omliggende lichaamsdelen. Vaak treft deze aandoening vooral mensen die ouder zijn dan 40 jaar. De meest voorkomende symptomen van artrose zijn:

  • Startpijn (pijn tijdens de eerste bewegingen na een periode van rust);
  • Pijn bij bewegen en belasten;
  • Pijn door gewrichtsontsteking (als een gewricht meer ontstoken raakt);
  • Stijfheid;
  • Krakende gewrichten;
  • Zwellingen;
  • Bewegingsbeperkingen.

Soorten artrose

Artrose komt vaak voor wanneer mensen ouder worden en kan in alle gewrichten van het menselijk lichaam voorkomen. Artrose komt het meest voor in:

  • Nek;
  • Schouder(s);
  • Onderrug;
  • Heup;
  • Hand;
  • Duim;
  • Knie;
  • Artrose in de grote teen.

Behandeling

Wilt u artrose laten behandelen? Deze aandoening is helaas niet te genezen. Kraakbeen dat versleten of beschadigd is, kan niet meer worden hersteld. Daarom wordt de focus bij het behandelen gelegd op het verminderen van uw pijn.
Wanneer u last heeft van deze aandoening doet bewegen vaak pijn en gaat het lastiger. Uw eerste ingeving zal daarom zijn om minder te bewegen, maar bij deze aandoening is het juist belangrijk om op de juiste manier in beweging te blijven. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij helpen door samen een bewegingsprogramma op te zetten zodat uw pijn vermindert kan worden. Ook zullen onze fysiotherapeuten u helpen met oefeningen om de spieren rondom de gewrichten met artrose sterker te maken. Daarnaast kunt u zelf ook nog op een aantal dingen letten wanneer u last van deze aandoening heeft. Zo adviseren wij u om gedoseerd te bewegen zodat het gewricht soepel blijft en stijfheid wordt voorkomen. Denk hier bijvoorbeeld aan wandelen of zwemmen. Daarnaast is overgewicht vaak een onderliggende oorzaak van deze aandoening. Wij adviseren daarom altijd om ook goed op uw voeding te letten.

Wordt de behandeling vergoed?

Vanaf 2018 is het basispakket uitgebreid en krijgen patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten de eerste 12 behandelingen met fysiotherapie of oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Let hierbij wel op dat vergoedingen uit het basispakket vallen onder het eigen risico.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten staan voor u klaar. Maak vandaag nog een afspraak. Afspraak maken 085 301 15 05