Triggerpoint therapie

Bij Triggerpoint therapie wordt er manueel druk uitgeoefend op een triggerpoint met als doel de verkramping in de spier te verhelpen en de spierfunctie te herstellen. Door deze manuele druk ontspant de spier waardoor zuurstof en voedingsstoffen weer toegang hebben tot de spiervezels. Een andere methode welke ook veel gebruikt wordt bij triggerpoints is Dry Needling waarbij gebruikt wordt gemaakt van dunne acupunctuurnaalden.

Bel ons 085 301 15 05Afspraak maken

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels die vast en verkrampt in elkaar zitten. Wanneer een spier een triggerpoint bevat, trekt deze spier zich samen wat kan voelen als een strakke band. Door een trigger point wordt een spier korter en slechter doorbloed wat uiteindelijk leid tot verzwakking van de spier. Door deze verzwakking gaan andere spieren de taak overnemen wat kan leiden tot overbelasting van deze spieren. Ook in de overbelaste spieren kunnen dan triggerpoints gaan ontwikkelen waardoor er sprake kan zijn van pijn op afstand. Zo kan nekpijn bijvoorbeeld triggerpoints hebben die veel lager liggen in de rug.

Naast pijn en verzwakte spieren kunnen triggerpoints ook nog andere klachten met zich mee brengen:

 • Wazig zien
 • Een niet zo fit gevoel, denk aan zweten, rillingen en duizeligheid
 • Koude handen
 • Coördinatiestoornissen, zoals moeite met het maken van precieze bewegingen of met schrijven

Oorzaak van triggerpoints

De oorzaak van een triggerpoint is een plaatselijke verkramping in de spieren die de doorbloeding belemmert. Hierdoor hopen afvalstoffen op en worden deze niet afgevoerd en krijgen de spieren geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Deze verkrampingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende manier is chronische overbelasting van de spier, dit kan bijvoorbeeld komen door sport of een verkeerde werkhouding.
Verder kunnen triggerpoints het gevolg zijn van:

 • Knellende kleding, dragen van een zware tas of rugzak
 • Vermoeidheid, slecht slapen
 • Psychische factoren zoals stress of depressie
 • Hormonale stoornissen
 • Langdurige overbelasting door sport of werk
 • Een periode van immobilisatie door gips
 • Houdingsafwijkingen zoals beenlengteverschil of scoliose
 • Acute spierproblematiek na een ongeval, blessure of verkeerde beweging
 • Verkramping van de spieren
Herkent u zich in één van bovenstaande klachten? Bel ons voor een afspraak. Bel ons 085 301 15 05

Werkwijze bij triggerpoint therapie

Bij B&B Healthcare hanteren wij een gestructureerde werkwijze om uw klachten zo effectief mogelijk te behandelen. Onze werkwijze hebben wij onderverdeeld in drie fases, namelijk:

 1. Diagnose
 2. Therapie
 3. Nazorg en/of preventie

In de eerste fase vindt er een intake gesprek plaats en een lichamelijk onderzoek met metingen. Aan de hand hiervan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Tijdens de behandeling wordt er manuele druk uitgeoefend op de triggerpoints om de verkramping in de spier te verhelpen. Tijdens de nazorg en preventie worden er adviezen meegegeven voor het opbouwen van de spierkracht van de desbetreffende spier en kan de massagetherapie ook aangeleerd worden aan de patiënt.

Ik had veel last van stijve schouders, dus heb daarom een afspraak gemaakt bij B&B Healthcare. Na enkele behandelingen was ik gelukkig weer de oude en kon ik zonder pijn naar werk.

— Geza

Vergoeding triggerpoint therapie

Neuromusculaire therapie valt onder de categorie ‘alternatieve en complementaire geneeswijzen’ en wordt door zorgverzekeraars vanuit de aanvullende zorgverzekering gedekt.

Tarieven

Reguliere fysiotherapie zitting €37,-
Reguliere fysiotherapie zitting €47,-
Geriatrie fysiotherapie zitting €47,-
Intake en onderzoek na screening €47,-
Intake en onderzoek na verwijzing €47,-
Verstrekte verband/ tape/ hulpmiddelen Kostprijs
Langdurige tijdrovende rapporten fysiotherapie €80,-