Neurologische fysiotherapie

Neurologische fysiotherapie (neurorevalidatie) richt zich op neurologische aandoeningen. Wij richten ons hier op zowel aangeboren, als niet aangeboren hersenletsel, wat ervoor zorgt dat een patiënt minder goed kan functioneren met de bijbehorende gevolgen. Hierbij kunt u denken aan het ruggenmerg, hersenziektes, het zenuwstelsel of de overgang tussen de zenuwen en spieren.

Bel ons 085 301 15 05Afspraak maken

Werkwijze

Het begint met een verwijzing naar de fysiotherapeut die gespecialiseerd is in neurologische fysiotherapie. Binnen ons team bevinden zich specialisten die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van de patiënten, tijdens de revalidatie.

Vervolgens..

Voordat we aan de slag gaan, is het essentieel om te weten wat uw situatie en doelen zijn. Dit zal worden besproken tijdens de eerste afspraak. Daarna volgen er twee afspraken, waarin uitgebreide testen worden gedaan, om uw startniveau te bepalen. Aan de hand van deze uitkomsten zal de specialist, samen met u, een behandelplan opstellen. Deze bestaat uit leefstijl coaching en passende oefentherapie.

Na een hersenbloeding moest mijn vader opnieuw revalideren. Veel dagelijkse handelingen kon hij niet meer doen. Natascha heeft mij en mijn vader enorm goed geholpen de afgelopen maanden, waardoor ik weer buiten met mijn vader kan wandelen en hij is een stuk zelfstandiger geworden!

— Karel
B&B Healthcare beschikt over gediplomeerde specialisten op het gebied van neurologie. Afspraak maken

Wanneer is neurorevalidatie van toepassing?

Zoals eerder benoemd, betreft neurorevalidatie aandoeningen die betrekking hebben op het ruggenmerg, hersenziektes, het zenuwstelsel of de overgang tussen de zenuwen en spieren. Deze aandoeningen verdelen wij in 2 categorieën:

Progressieve aandoeningen. Hier worden vaardigheden en functies zo lang mogelijk behouden of er worden compensatie technieken gebruikt. U kunt hierbij denken aan aandoeningen, zoals:

  • Dementie;
  • Multiple Sclerose(MS);
  • Hersentumoren (afhankelijk van de behandelfase);
  • De chronische fase na een herseninfarct of hersenbloeding;
  • Ziekte van Parkinson;
  • Alzheimer;
  • Amytrofe laterale sclerose (ALS).

Niet-progressieve aandoeningen. Hier verwachten wij functioneel herstel. De focus ligt op het opnieuw aanleren van vaardigheden en functies. Aandoeningen die onder deze categorie vallen zijn:

  • Revalidatie na een herseninfarct op hersenbloeding(CVA);
  • Incomplete dwarslaesie;
  • Hersentrauma’s.

Hoe zit het met de vergoeding?

De eerste 20 behandelingen worden vergoed, indien u hiervoor een aanvullende verzekering heeft. In bepaalde gevallen wordt neurorevalidatie al vergoedt door de basisverzekering. Indien u geen aanvullende verzekering, wat betreft fysiotherapie heeft, raden wij dus aan om te checken bij uw verzekeraar of u hiervoor verzekerd bent.

Verder is het altijd essentieel om een verwijzing te krijgen van een deskundige of huisarts.

Tarieven

Reguliere fysiotherapie zitting €37,-
Reguliere fysiotherapie zitting €47,-
Geriatrie fysiotherapie zitting €47,-
Intake en onderzoek na screening €47,-
Intake en onderzoek na verwijzing €47,-
Verstrekte verband/ tape/ hulpmiddelen Kostprijs
Langdurige tijdrovende rapporten fysiotherapie €80,-