Heupklachten

Heupklachten, wat zijn dat?

Wat zijn heupklachten? Hierbij zijn er klachten aan en rond de heup (ook de liesregio) te ervaren. Deze pijn kent verschillende oorzaken en is niet altijd te wijten aan de leeftijd. Wel zijn deze klachten vaak te wijten aan overbelasting, te vaak sporten en slijtage.

Bij klachten aan de heup is er sprake van chronische of acute klachten. Indien de klachten niet langer dan 6 weken aanhouden, dan is er sprake van acute klachten. Is er sprake van klachten die langer dan 3 maanden aanhouden? Dan is er sprake van chronische klachten. Bij beide soorten klachten kunnen de behandelingen vanuit de fysiotherapie erg goed werken, om de klachten te verminderen.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

De meest voorkomende klachten aan de heup

Er bestaan erg veel soorten heupklachten. Deze kunnen zowel aangeboren als niet-aangeboren zijn. De meest voorkomende heupklachten zijn:

 • Atrose (heup), waarbij sprake is van een verminderde kwaliteit van het kraakbeen dat zich in de heup bevind.
 • (FAI) Femoral Acetabular Impingement, waarbij de kop van de heup en kom niet goed op elkaar passen.
 • Een Heupdysplasie, wat een afwijking inhoudt van het heupgewricht, waarbij de heupkom te ondiep is.
 • Een heupfractuur, waarbij er sprake is van een breuk in het heupgewricht.
 • Labrumscheur van de heup. Dit is een scheur in een ring van kraakbeen, dat zich rondom het heupgewricht bevind.

De oorzaken van heupklachten

Klachten aan de heup verdelen we onder in specifieke klachten (aantoonbare specifieke medische oorzaken) en in aspecifieke klachten (zonder aantoonbare specifieke medische oorzaken).

Klachten aan de heup kunnen veel verschillende oorzaken hebben en hierdoor is het erg belangrijk dat dit goed onderzocht wordt.

De meest voorkomende oorzaken

Zoals eerder benoemd kunnen er veel verschillende oorzaken zijn van deze klachten. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Overbelasting;
 • Te vaak sporten (sportblessure);
 • Slijtage (van het kraakbeen);
 • Bekkenscheefstand;
 • Overgewicht;
 • Een afwijkende stand als gevolg van een fractuur.

Symptomen van heupklachten

Symptomen kunnen net als de oorzaken erg verschillen per persoon. Wel is bekend dat de klachten erger zullen worden, als hier niet op de juiste manier mee wordt omgegaan.

Zoals eerder benoemd kunt u pijn aan en rond de heup (ook in de liesregio) ervaren. Hiernaast kunt u zowel tijdens het bewegen als in rust positie klachten ervaren, met als gevolg een verminderde beweeglijkheid en eventueel een verstoord looppatroon.

Wilt u van uw heupklachten af? Maak hier uw afspraak! Afspraak maken

Heupklachten behandelen aan de hand van fysiotherapie

Heupklachten laten behandelen? Allereerst zal er een anamnese en onderzoek plaatsvinden om te bepalen hoe de behandeling voorgegeven moet worden. Aan de hand hiervan zal u samen met de fysiotherapeut aan de gang gaan met een gepersonaliseerd behandelplan. Er wordt veel gebruik gemaakt van oefentherapie om de mobiliteit van de heup te herstellen en te verbeteren. Ook dient deze oefentherapie voor het versterken van de spieren rond de heup, zodat de heupklachten af zullen nemen.

Soms komt het voor dat er een operatie moet plaatsvinden als oplossing voor de klachten aan de heup. Hiervan kan sprake zijn bij een fractuur of indien fysiotherapie niet voor een verbetering zorgt bij artrose aan de heup, Labrumscheur of FAI.