Overbelaste knie

Wat is een overbelaste knie?

Een overbelasting van de knie is een veelvoorkomende aandoening binnen de fysiotherapie. Bij deze aandoening zijn het kniegewricht en de spieren letterlijk overbelast. Bij deze overbelasting komt vaak pijn tot gevolg. Wanneer de overbelasting niet tijdig wordt behandeld kunnen de klachten uiteindelijk tot andere vervelende knieaandoeningen leiden.

Kampt u met kniepijn door overbelasting? Aarzel dan niet om een afspraak te maken. Onze fysiotherapeuten zullen u goed adviseren en eventueel behandelen.

Wat zijn de oorzaken van een overbelaste knie?

Een overbelasting van de knie ontstaat vaak bij sporten waar lang dezelfde beweging wordt gemaakt of door een explosieve beweging in de knie. Bijvoorbeeld door intensief hardlopen of door het trainen met zware gewichten in de sportschool. Ook overgewicht kan de druk op de knie dusdanig hoog maken dat deze overbelast raakt. Zwaar werk dat het lichaam niet gewend is zorgt vaak ook voor een overbelaste knie.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer de knie overbelast is kan dit aan een aantal symptomen herkent worden. Denk hierbij aan symptomen als een stekende pijn in de knie die toeneemt bij belasting van de knie. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken. ook kan de pijn op verschillende momenten van de dag ontstaan. Zo kan de pijn worden ervaren tijdens het sporten of vlak erna, maar ook in de nacht als u op bed ligt.

Fysiotherapie bij een overbelaste knie

Wilt u een overbelaste knie goed laten behandelen? Onze fysiotherapeuten helpen u graag daarbij. Eerst word er een goed beeld geschetst over de klachten en de mogelijke oorzaak van de overbelasting. Vervolgens word er een behandelplan samengesteld met de patiënt. Vaak gebeurt de behandeling door middel van oefentherapie omdat deze bewezen effectief is. door oefentherapie wordt de knie verbeterd ten opzichte van kracht, stabiliteit en spierlengte van het bovenbeen- en heupspieren. De belasting op de knie word langzaam en geleidelijk opgebouwd. Naast de oefeningen krijgt de patiënt ook advies en informatie van de fysiotherapeut over hoe hij thuis nog kan werken aan het herstel van een overbelaste knie.

Bel ons 085 301 15 05