Shin splints

Wat is shin splints?

Shin splints ook wel bekend als springschenen is een aandoening waarbij de persoon pijn ervaart aan de voorzijde van de onderbeen, de binnenzijde van de scheenbeen. Dit kan komen door een ontsteking, irritatie of overbelasting van de het botvlies tussen de scheenbeen en kuitbeen. Één van de oorzaken is dat de kuitspier trekkracht zet op het botvlies. Deze onderliggende kuitspier heeft als functie het strekken va de voet. Het botvlies is een gevoelig weefsel waarbij snel pijn word ervaren bij verandering. Een irritatie van dit botvlies lijdt vrijwel direct tot klachten. Vaak kan de pijn op één of twee specifieke aangewezen worden maar de pijn kan zich ook tot de gehele scheenbeen verspreiden.

Wat zijn de oorzaken van shin splints?

Hardlopen is een veel voorkomende oorzaak van shin splints. Bij het hardlopen is er een constante druk van de kuitspier vereist hierbij kan deze overbelast raken. dit zorgt voor een groeiende trekkracht op het botvlies waarnaar deze geïrriteerd raakt en de klachten beginnen op te treden. Echter zijn er meerdere oorzaken voor deze aandoening:

• Een impulsieve opbouw van een activiteit
• Onregelmatig bewegen
• Overmatig springen (zonder geleidelijke training)
• Verkeerde zool (schoeisel)
• O-benen

De symptomen bij shin splints

De meeste mensen met deze aandoening ervaren pijn in een enkele specifieke plekken in de voorzijde van het scheenbeen. Ook kan de pijn worden ervaren aan de binnenzijde van het onderbeen. De pijn is scherp van aard en zorgt voor irritatie. Deze pijn word ervaren bij handelingen als:

• Hardlopen
• Trainen (ongeacht de sport)
• Springen
• Wandelen
• Herhaaldelijke bewegingen op één been (door een overbelasting hiervan)

Ook kunnen soort gelijke handelingen deze klachten voortbrengen. Zo kunt u zelfs ervaren dat alledaagse bezigheden pijnlijk worden.

Behandeling van shin splints bij een fysiotherapeut

Wilt u af van deze aandoening? Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar. Door middel van oefentherapie zorgen zij ervoor dat de pijnlijke spier weer kan ontspannen en zo de klachten afnemen. Ook zal de fysio u informeren over de klachten en hoe deze ontstaan in uw situatie. Hierna kan de fysiotherapeut een gericht advies geven over de noodzakelijke handelingen om de klachten zo snel mogelijk te verlichten. Het doel is om ervoor te zorgen dat de spier weer optimaal te functioneren is. hierdoor neemt de spanning op het botvlies af. Ondanks dat shockwave therapie niet bewezen effectief is kan deze wel voor verlichting zorgen en onder overleg met de fysio overwogen worden.

Bel ons 085 301 15 05