Wervelkolomstenose

Wat is een wervelkanaalstenose?

Wat is wervelkanaalstenose? Wervelkanaalstenose (ook wel wervelkanaalvernauwing genoemd) is een aandoening waarbij het wervelkanaal vernauwd is, waardoor de zenuwen en het ruggenmerg in verdrukking komen. Dit is een aandoening die veelal op oudere leeftijd ontstaat. De meest voorkomende plaatsen van deze aandoening in het lichaam zijn in de nek of in de onderrug.

Oorzaken

Wervelkanaalvernauwing kan op meerdere manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Veroudering: met het ouder worden kunnen de tussenwervelschijven in de rug dunner worden en kunnen botgroei of uitsteeksels ontstaan die het wervelkanaal verkleinen.
  • Beschadiging door overbelasting: veel herhaalde bewegingen of verkeerde houding kunnen leiden tot beschadiging en slijtage van de rug en het wervelkanaal.
  • Afwijkingen bij de geboorte: sommige mensen zijn geboren met een smal wervelkanaal.
  • Artritis: reuma, osteo artritis of andere soorten artritis kunnen leiden tot botgroei en het verkleinen van het wervelkanaal.
  • Hernia van de tussenwervels: een hernia van de tussenwervelschijf kan zorgen voor druk op de zenuwen en het ruggenmerg en leiden tot een verkleining van het wervelkanaal.

De precieze oorzaak van wervelkanaalstenose is afhankelijk van de individuele situatie. Wel kan een arts een diagnose stellen.

Klachten

Deze aandoening gaat gepaard met diverse klachten die veelal in de rug, nek en benen voorkomen. Het is te vergelijken met herniaklachten. De klachten komen vooral voor tijdens het lopen of bij het stilstaan. De klachten betreffen:

  • Pijn of een zwaar gevoel in uw benen (soms alleen 1 been)
  • U heeft minder kracht in uw benen
  • Tintelingen en gevoelloosheid in uw voeten en bovenbeen.
  • Afname mobiliteit

In sommige gevallen kunnen de klachten erger worden naarmate tijd verstrijkt. Bij verergering van de klachten worden dagelijkse bezigheden een stuk lastiger.

Behandeling wervelkanaalstenose

Wilt u werverkanaalstenose laten behandelen? Onze fysiotherapeuten helpen u graag. Bij deze aandoening staat oefentherapie centraal. Afhankelijk van de klacht en situatie, kan manuele therapie ook toegepast worden. Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op of maak direct een afspraak aan.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05