Verstuikte enkel

Wat is een verstuikte enkel?

Wat is een verstuikte enkel? Deze aandoening kunt u ook herkennen als een verzwikking of verrekking. Dit betreft enkelletstel waarbij één of meerdere kapsels en/of banden verrekken, inscheuren of doorscheuren. Enkelletsels behoren tot één van de meest voorkomende soorten letsels. Acuut enkelletsel kunt u herkennen door pijn tijdens het belasten en door een zwelling. Het is essentieel om als eerst een enkelfractuur uit te sluiten, waarna er onderscheid gemaakt zal worden tussen een ligament ruptuur en een verrekking,

Last van een verstuikte enkel? Maak hier uw afspraak. Afspraak maken

Wanneer is er sprake van een verstuikte enkel?

Ongeveer 4 tot 7 dagen na een trauma kan er door middel van een onderzoek worden gekeken naar de schade die is opgelopen. Hierbij wordt er gekeken naar de zwelling, palpatiepijn over de ligamenten, hematoomkleuring en er wordt een voorste schuiflade test gedaan. De pijn die wordt ervaren, is voelbaar over de buitenste ligamenten. Mocht deze pijn niet te palperen (aan te raken) zijn, dan kan dit duiden op een totale ruptuur van de ligamenten. Hierbij kunnen MRI en echografie ondersteuning bieden door middel van beeldvormend onderzoek.

Behandeling door middel van fysiotherapie

Wilt u uw verstuikte enkel laten behandelen? Dan bent u hier op het juiste adres. Indien er sprake is van een simpele verrekking van de enkelbanden, zal dit met rust en zonder een verdere behandeling hersteld worden. Mocht er sprake zijn van letsel dat groter is, dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een oefentherapie programma, wat gericht is op het herstellen van de stabiliteit van het enkelgewricht en de kracht van de omliggende spieren.