Enkelfractuur

Wat is een enkelfractuur?

Een enkelfractuur is een ander woord voor een breuk in het enkelgewricht. In de enkel komen het scheenbeen, kuitbeen en de botdelen in de voet voor. De botdelen aan de binnen en buitenzijde van de enkel zijn de uiteinden van het scheenbeen en kuitbeen. Deze vormen een enkelvork wat ook wel het bovenste en onderste spronggewricht wordt genoemd. deze gewrichten zijn verantwoordelijk voor verschillende functies zo is het onderste spronggewricht verantwoordelijk voor het naar binnen en buiten kantele van de voet, en de boven spronggewricht verantwoordelijk voor het buigen en strekken van de voet.
Wanneer u een breuk in het enkelgewricht heeft is het aannemelijk dat u gips of misschien zelfs een operatie heeft ondergaan. Het is belangrijk om hierna zo snel mogelijk met fysiotherapie te starten om zo snel mogelijk de enkel te genezen en zoveel mogelijk de functie ervan te behouden.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn jaarlijks ongeveer 30.000 gevallen van een enkelfractuur in Nederland. Er zijn verschillende factoren die het risico op dit letsel verhogen. De mensen met een verhoogde risico hierop zijn:

  • Sporters: waarbij de enkel veel plotse bewegingen maakt of waar veel verdraaiingen plaatsvinden
  • Mensen met botontkalking

Een enkelfractuur kan op meerdere plekken in het gewricht voorkomen, meestal is dit aan de buitenzijde van de enkel. Er zijn meerdere oorzaken voor een enkelfractuur, vaak komt het door een verzwikking, een val of een trauma aan de enkel. Meestal ontstaan deze bij het sporten.

Behandeling van een enkelfractuur bij de fysiotherapeut

Wilt u een enkelfractuur laten behandelen? Het is belangrijk om tijdig de juiste zorg op te zoeken. Zoals vlak na een enkelfractuur is het belangrijk om medische hulp te zoeken zodat er een gips kan worden aangebracht of in sommige gevallen een operatie plaats kan vinden. Wanneer hierna het herstelperiode is verlopen, komt u terecht bij een fysiotherapeut. De behandeling bij de fysio zal gericht zijn op het optimaal herstellen van de functie van de enkel. Door middel van oefeningen, looptechnieken en mobilisaties word er gewerkt aan de opgestelde doelen om terugkeer in het dagelijks leven, uw werk en sport te realiseren.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05