Enkelinstabiliteit

Wat is enkelinstabiliteit?

Door de enkelbanden en spieren rondom de enkel blijft deze stabiel. Ondanks het feit dat dit voor veel stabiliteit zorgt voor de enkel, bestaat er altijd de kans op het verzwikken van de enkel. Dit staat beter bekent als “door je enkel gaan”. Meestal is het verzwikken van de enkel het naar binnen klappen van de enkel maar deze verzwikking kan ook ontstaan bij het naar buiten klappen van de voet. Wanneer dit onder veel snelheid gebeurt of onder enige kracht dan kan het scheurtjes creëren in de enkelbanden of zelfs het volledig afscheuren van de enkelband veroorzaken. Hierdoor ontstaat er een overmatige beweeglijkheid van de enkel waarna deze instabiel word.
Enkelinstabiliteit kan worden onderverdeeld tussen 2 soorten, enkelinstabiliteit van korte duur en langdurige enkelinstabiliteit. We spreken van kortdurende enkelinstabiliteit wanneer de blessure binnen 12 weken volledig hersteld is en bij langdurige enkelinstabiliteit is deze hersteltijd meer dan 12 weken. Vaak bij langdurige enkelinstabiliteit is er sprake van een structurele vermindering van de enkelstabiliteit. Echter komt langdurige enkelinstabiliteit niet vaak voor in de praktijk.

 

In theorie zijn er 2 oorzaken van de structurele vermindering van enkelstabiliteit. Die worden weer onderscheiden als functionele enkelinstabiliteit en mechanische enkelinstabiliteit. Voor functionele enkelinstabiliteit geldt dat verminderde kracht en coördinatie van de spieren de instabiliteit veroorzaakt. De enkelbanden zijn in dat geval nog volledig intact. Bij mechanische instabiliteit is dit juist precies andersom. In dat geval zijn de enkelbanden dus juist de structuren die niet genoeg stevigheid bieden. In de praktijk zien we meestal een combinatie van beiden.

Wat zijn de oorzaken van enkelinstabiliteit?

De oorzaak van deze aandoening is meestal het verzwikken van de enkel. Dit word veel gezien tijdens het beoefenen van een sport. Vaak ontstaat het wanneer iemand onder hoge snelheid van richting wilt veranderen of verkeerd land tijdens een sprong. Hierbij ontstaat er een sterke momentum naar 1 richting terwijl de enkel vaak nog vast blijft in 1 positie. Bij sporten als voetbal, handbal en korfbal komt dit veel voor. Enkelverzwikking kan ook voorkomen bij alledaagse bezigheden als wandelen of een misstap, ook kan het gebeuren tijdens een trauma als een verkeersongeval. Een achterliggende aandoening kan een hypermobiliteitssyndroom zijn doordat er bij dat syndroom van nature sprake is van zwakkere gewrichtsbanden door het hele lichaam.

Wat zijn de symptomen bij enkelinstabiliteit?

• Een pijnlijk gevoel tijdens en na belasten
• Ophopen van vocht na belasting
• Instabiel gevoel in de enkel
• Herhaaldelijke verzwikking van de enkel

Fysiotherapeutische behandeling van enkelinstabiliteit

Het is bij de behandeling van enkelinstabiliteit om de ernst van de kwetsuur vast te stellen. er ontstaat doorgaans zwelling en een bloesuitstorting na een traumamoment. Daarbij is de mate van beschadigd weefsel van groot belang, dit heeft direct invloed aan de forsheid van de zwelling. In de zwelling zitten voornamelijk stoffen die van belang zijn bij het herstellen van de enkel, het is daarom belangrijk om de enkel niet te belasten maar beweging hiervan niet geheel te staken.

Wanneer de zwelling en pijn afnemen, kan de fysiotherapeut beginnen aan het revalidatieproces. Dit gebeurt door middel van oefentherapie waar het opbouwen van de belastbaarheid centraal staat. Het doel hiervan is de totale functionaliteit van de enkel terug te krijgen, en de dagelijkse activiteiten weer te kunnen hervatten.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05