Heup artrose

Wat is heup artrose?

Bij deze vorm van artrose gaat specifiek de kwaliteit van het kraakbeen in de heup achteruit. Kraakbeen zorgt ervoor dat er relatief weinig wrijving is in de gewrichten en werkt als een schokdemper. Wanneer het kraakbeen verslechtert bewegen twee botstructuren, in dit geval de heup kop en kom over elkaar heen. Daarbij kunnen aan de uiteinden botstukken ontstaan in de heup. De vergroeiing van deze botstukken word osteofyten genoemd. Hierdoor vermindert de beweeglijkheid in de heup en kunt u ook pijn ervaren.

Wat zijn de oorzaken van heup artrose?

De grootste oorzaak van deze aandoening is het verouderingsproces omdat dit een grote rol speelt in de afname van de kwaliteit van het kraakbeen. Dit is een natuurlijk proces en kan niet gestopt worden. Daarbij komt deze vorm van artrose veel voor bij mensen met een verminderde spierkracht, langdurige overbelasting van de heup en een ongeluk in de vorm van een trauma in de heup waarbij het kraakbeen veel te verduren heeft gehad. Ook hebben statistisch gezien vrouwen meer last van deze aandoen en kan een standsverandering van het been deze artrose veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van heup artrose?

Bij heup artrose word er met name pijn ervaren in de lies en met name ochtendstijfheid. Daarnaast zorgt deze aandoening voor een afname in soepelheid in de heup, minder beweeglijkheid en een krakend geluid in de heup tijdens bewegen. Ook kan een verslapt gevoel ontstaan waarbij er een gevoel word ervaren alsof u door de heup heen zakt.

Behandeling

Bij het behandelen van heup artrose word er samen met de fysiotherapeut een plan gemaakt om de klachten te verminderen, denk hierbij aan oefeningen voor mobilisatie om de beweeglijkheid in de heup te vergroten en krachttraining om de spieren aan te sterken. Bij het versterken van de spieren in het bovenbeen en rondom de heup word het gewricht minder zwaar belast en door regelmatig te bewegen blijft het kraakbeen soepel. Ook word er advies gegeven over de vormen van bepaalde bewegingen zodat het dagelijks leven zo min mogelijk word aangetast.
Indien de klachten na fysiotherapie aanhouden of zelfs verergeren, kunt u samen met de orthopeed bepalen om u alsnog te laten opereren.

Bel ons 085 301 15 05