Bij een jumpers knee ontstaan er pijnklachten onder de knieschijf. Hier loopt een pees van de knieschijf tot het scheenbeen. De klachten ontstaan bij het springen, hardlopen en traplopen omdat hierbij een inspanning van de pees is vereist. Ook kan het pijnlijk zijn in het begin van een activiteit maar na een warming up verminderen de pijnklachten. Echter komen de klachten terug na het uitoefenen van de activiteit. Naarmate er meer tijd voorbij gaat verergeren de klachten en worden deze intensiever en langer.
Door overbelasting van de knie vormen er kleine scheurtjes in de pees onder de knieschijf. Omdat de knie word gebruikt bij alledaagse activiteiten zoals lopen of het bewegen van de benen is de belasting zo groot dat de scheurtjes niet vanzelf kunnen genezen. Hierdoor ontstaat er irritatie van het peesweefsel, wat ervoor zorgt dat de kwaliteit van de pees achteruit gaat. Dit zorgt voor pijn voor en na het sporten, de pijn vermindert tijdens het sporten omdat de pees op een gezonde manier meer bloedtoevoer krijgt.
• Positie van de benen en verschil in de lengte van de benen: verminderde belasting van de kniepees
• Platvoeten: doordat het onderbeen naar binnen zakt heet dit invloed op de stand van de knie
• Spierzwakte (bovenbeen): door een te kort aan spierkracht in de bovenbeen neemt de belasting op de knie toe wat ervoor zorgt dat de knieschijf meer naar binnen word gedrukt, dit zorgt voor een andere druk op de pees waardoor deze overbelast raakt
• Spierverkorting: hierbij vind verkorting van het bovenbeen plaats waardoor er meer krachten op de buitenzijde van de knieschijf ontstaat met overbelasting tot gevolg
• Overmatig gewicht: dit zorgt voor meer druk op de knieschijf
• Overbelasting: in het algemeen komt dit door onzorgvuldig beoefenen van een sport
• Schoeisel: zo kunnen schoenen een grote rol spelen omdat de zool een grote invloed heeft op de demping van de grond op de knieschijf.
Het behandelen van deze aandoening is in grote mate afhankelijkheid van de ernst van de overbelasting en de klachten die hierbij ervaren worden. Aan de hand van gerichte vragen probeert de fysiotherapeut deze mate in kaart te brengen. Meestal komt de overbelasting door het beoefenen van een sport. De fysio zal de sport op een geleidelijke manier opbouwen met de patiënt waarbij het belangrijk is om te luisteren naar het lichaam. In het begin word er onder toezicht rustig opgebouwd naar een bepaalde oefening toe aan de hand van de resultaten gaat de intensiviteit van de oefening omhoog. Een alternatieve training kan worden opgezet als er teveel klachten ontstaan bij de oefeningen. Het doel van de alternatieve training is om het uithoudingsvermogen op peil te houden. Als de klachten afnemen dan is het mogelijk om in combinatie met oefentherapie de sport weer volledig te hervatten.
De oefentherapie zal zorgen voor een verbetering van kracht, stabiliteit en spierlengte van de bovenbeen en heup spieren. Hierdoor kan er rustig belastbaarheid worden opgebouwd van de kniepees, ook word er gewerkt aan preventie van de klachten.
Het schoeisel is ook een belangrijk punt omdat dit de voornaamste factor is voor het dempen van de ondergrond, waarnaar de druk op de knieschijf in grote mate kan verminderen. Hiervoor kan advies vragen van een sportzaak van waarde zijn (xcelsior.nl). In sommige gevallen is meer ondersteuning nodig wat mogelijk is door sportschoenen te combineren met een softgel zooltje.