Jumpers knee

Wat is een Jumpers knee?

Wat is een jumpers knee? Bij deze aandoening kunt u pijn ervaren, onder uw knieschijf, waar een pees loopt vanaf de knieschijf naar uw scheenbeen. Klachten zijn vaak te ervaren bij springen, traplopen en hardlopen. Ook is het mogelijk dat u bij het begin van een activiteit klachten ervaart en dat als uw lichaam warm is, de klachten minder tot verdwenen zijn. Na afloop komen de klachten wel vaak weer terug. De klachten kunnen toenemen in de loop van de tijd en zullen intensiever worden ervaren.

De oorzaken van een Jumpers knee

Het begint bij overbelasting van de knie, waardoor er minuscule scheurtjes in de knieschijfpees ontstaan. Doordat de belasting voortdurend is, kunnen deze scheurtjes onvoldoende zelfstandig herstellen, waardoor er irritatie van het peesweefsel ontstaat. Dit leidt vervolgens tot een afname van de peeskwaliteit. Hierdoor zal bij aanvang van het sporten of na afloop daarvan, pijn worden ervaren.

Een verhoogd risico op een jumpers knee

U kunt een verhoogd risico lopen op een jumpers knee in de volgende situaties:

  • Overbelasting. Een onzorgvuldige opbouw van trainingen en/of wedstrijden;
  • Overgewicht. Hierdoor ontstaat een toename van de belasting van de knie pees;
  • Platvoeten. Hierbij zakt het onderbeen naar binnen en op deze manier wordt de stand van de knie beïnvloed;
  • Schoeisel. Denk hierbij aan een verminderde demping en/of veel bewegen/trainen op een harde ondergrond;
  • Spierverkorting. Spierverkortingen van het bovenbeen zorgen ervoor dat krachten op de knieschijf meer aan de buitenzijde plaats zullen vinden. Hierdoor ontstaat er overbelasting;
  • Spierzwakte van de bovenbeenspieren. Door een verminderde kracht van de bovenbeen spieren zal de knie naar binnen neigen, waardoor de kniepees anders belast wordt en er zo overbelasting plaatsvindt;
  • Stand van de benen en het beenlengteverschil. Dit zorgt voor een verminderde belasting van de kniepees.
Last van een jumpers knee? Maak hier uw afspraak Afspraak maken

Behandeling fysiotherapeut bij een Jumpers knee

Een jumpers knee laten behandelen? Dan bent u hier op het juiste adres. Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting en hierdoor zal de sport die wordt beoefend, op een ruste manier moeten worden opgebouwd. Hierbij is het belangrijk dat er goed naar uw lichaam wordt geluisterd. Eerst begint u met het opbouwen van de omvang en daarna kunt u steeds intensiever gaan bewegen. Ook zal er soms een alternatieve trainingen worden gegeven om ook uw uithoudingsvermogen op niveau te houden. Wanneer de klachten hierdoor afnemen, kan in combinatie met oefentherapie de sport langzaam opgepakt worden. Hierbij zal de oefentherapie leiden tot een verbetering van de stabiliteit, kracht en de spierlengte van uw bovenbeen- en heupspieren. De belasting wordt rustig opgebouwd en u gaat aan de slag met preventie van de klachten.

 

Het is belangrijk dat u gebruik maakt van de juiste sportschoenen, die voldoende demping en ondersteuning bieden aan uw voeten en zo dus ook aan uw knieën. U zou hiervoor advies kunnen vragen bij een sportzaak die hierin is geïnteresseerd. In sommige gevallen heeft het lichaam meer ondersteuning nodig, waardoor sportschoenen gecombineerd kunnen worden met zooltjes.