Knieklachten

Wat zijn knieklachten?

Wat zijn knieklachten? Knieklachten komen veel voor en zien wij dagelijks in onze praktijken. Onze knieën gebruiken we de hele dag door, om te lopen, staan, springen, draaien en bukken. Het is dan ook niet gek dat knieklachten veel voorkomen en alle leeftijden treft. Daarnaast komen knieklachten voor in alle vormen en maten. Zo kunt u klachten hebben wanneer u beweegt, zoals stijfheid of pijn wanneer u bijvoorbeeld traploopt. Maar u kunt ook bij het opstaan of na lang stilzetten klachten ervaren zoals stijfheid of een stekende pijn. Het is belangrijk om niet te lang rond te lopen met kniepijn, zo kunnen de klachten uiteindelijk verergeren.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Hoe zit de knie in elkaar?

Onze knieën gebruiken we de hele dag voor van alles. Om te lopen, staan, bukken, springen etc. Ook bij sommige beroepen worden de knieën veel gebruikt. Om te weten waar knieklachten vandaag komen, is het handig om wat meer te weten over de knie.

De knie wordt gevormd door meerdere botdelen, namelijk door het bovenbeen, het scheenbeen, de knieschijf en het kuitbeen. Daarnaast zit aan de binnen- en buitenzijde van de knie de binnen- en buitenband. Deze zorgen voor een zijwaartse en passieve stabiliteit in de knie. Verder wordt de knie ook gevormd door kruisbanden. Deze zorgen ervoor dat alles stevig blijft zitten en bieden stabiliteit. De spieren rondom de knie zorgen voor het actief kunnen buigen, strekken en draaien van de knie. Ten slotte zorgt de meniscus in de knie ervoor dat het kraakbeen niet wordt beschadigt wanneer u beweegt.

Hoe ontstaan knieklachten?

Klachten in de knie kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Zo kan uw knie overbelast raken. Maar ook een verkeerde draai of een klap door een val kan de knieschijf of kruisbanden beschadigen. Daarnaast kan het kraakbeen in de knie slijten. Verder zijn overgewicht, vaak en intensief sporten of een trauma veelvoorkomende oorzaken voor knieklachten. Binnen de praktijken van B&B Healthcare zien wij een aantal oorzaken veel voorkomen, dit zijn:

  • Gescheurde kruisband: De kruisbanden stabiliseren het kniegewricht. Bij een trauma van de knie kunnen de kruisbanden verrekken of zelfs scheuren. Wanneer deze scheuren, kunt u mogelijk uw knie niet buigen of zakt u er telkens doorheen. Bij een kleine scheur is het mogelijk om de pijn te verhelpen met fysiotherapie. Soms is het genoodzaakt om een gescheurde kruisband te herstellen met een operatie. Hierna volgt een langdurig revalidatietraject bij de fysiotherapeut.
  • Meniscusletsel: Letsel aan de meniscus kan ontstaan door het maken van een plotselinge beweging. Bij een snelle draai waarbij u voet nog vaststaat kan een meniscus (in)scheuren. In sommige gevallen kan dit herstelt worden door het houden van rust of door de juiste oefeningen. In andere gevallen kan een (kijk)operatie nodig zijn om dit letsel te herstellen. Hierna volgt een revalidatietraject bij de fysiotherapeut.
  • Kraakbeenschade: Het laagje kraakbeen zorgt voor een schokdemping tijdens het bewegen zodat u pijnloos kunt bewegen omdat de botten zo soepel op elkaar aansluiten maar elkaar niet raken. Door een ongeluk of overbelasting van de knie kan dit laagje kraakbeen beschadigen. Deze schade kan pijn opleveren. Door middel van een (kijk)operatie kan er operatief naar een oplossing worden gekeken.
  • Spier- en peesklachten: Spier- en peesklachten ontstaan vaak door overmatig prikkelen van de pees of spier. Denk hierbij aan een beweging te vaak herhalen of te zwaar trainen. Ook ervaren sporters die een intensief trainingsprogramma volgen kunnen spier- en peesklachten krijgen.
  • Artrose: Bij artrose in de knie wordt het kraakbeen in uw knie dunner en gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit. De meest voorkomende oorzaken voor artrose in de knie zijn een hogere leeftijd, langdurig overbelasten en overgewicht. Bij artrose in de knie is het belangrijk om te blijven bewegen met oefening die goed zijn voor de knie en niet te zwaar belastend zijn. Denk hierbij aan zwemmen, fietsen en wandelen. Ook is het belangrijk om de spieren rondom de knie te versterken door middel van oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Loopt u al enige tijd rond met zeurende of hevige knieklachten? Maak dan vandaag nog een afspraak. Afspraak maken 085 301 15 05

Fysiotherapie bij knieklachten

Knieklachten laten behandelen? In sommige gevallen gaan de knieklachten vanzelf over na het nemen van rust. Wanneer u bijvoorbeeld uw knie overbelast heeft, is rust het perfecte middel. Wanneer de klachten toch een aantal weken aanhouden, adviseren wij om een afspraak te maken op één van onze 12 locaties in Den Haag, Voorburg, Monster of Maassluis. Ook bij de volgende symptomen adviseren wij om een afspraak te maken:

  • Als u merkt dat uw knie instabiel is;
  • Een zwelling van de knie;
  • Als u uw knie niet volledig kan buigen of strekken;
  • Als u koorts krijgt naast roodheid, pijn en zwelling.

Tijdens de behandeling van uw knieklachten vindt er allereerst een intakegesprek plaats met een lichamelijk onderzoek om de oorzaak van uw klachten te bepalen. Aan de hand hiervan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld om u zo snel en efficiënt mogelijk van uw klachten te verhelpen. Tijdens de behandeling zal er oefentherapie plaatsvinden ter verbetering van kracht, stabiliteit en spierlengte van de bovenbeen- en heupspieren. Daarnaast krijgt u informatie en advies mee over oefeningen voor thuis en wat u zelf kan doen tegen de klachten.