Rugpijn

Wat is rugpijn? Deze pijn is een veelvoorkomende klacht binnen onze praktijken. Het is ook de meest voorkomende lichamelijke klacht in Nederland. Jaarlijks laten 500.000 Nederlanders zich behandelen door een fysiotherapeut voor rugklachten. Rugpijn is een pijnlijk gevoel dat u ervaart in de rug, meestal in de onderrug. Er zijn verschillende soorten pijn aan de rug en ook zijn er verschillende oorzaken voor het krijgen van deze pijn. Lees op deze pagina meer over de symptomen en oorzaken van rugpijn en hoe deze klachten behandeld kunnen worden.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Symptomen van pijn aan de rug

Rugpijn zorgt natuurlijk zoals de naam als zegt voor pijn in de rug. Maar deze pijn verschilt echter per patiënt. Zo heeft de één alleen pijn aan de rug tijdens een bepaalde beweging en heeft de ander de hele dag door deze pijn en ook bij rust. De meest voorkomende symptomen van rugpijn zijn:

  • Zeurende of hevige pijn in de rug;
  • Extra pijn bij een bepaalde houding of beweging;
  • Stijf gevoel in de rug na bijvoorbeeld een periode van rust.

In de meeste gevallen gaat het om ‘gewone rugpijn’ en gaat deze pijn vanzelf weer over. In sommige gevallen ervaart u hevigere klachten en raden wij u aan om een zo snel mogelijk een afspraak te maken bij één van onze fysiotherapeuten gespecialiseerd in de rug. Maak een afspraak bij de volgende klachten:

  • Duizeligheid, zweten en het gevoel dat u gaat flauwvallen;
  • Uw liezen niet meer kunnen voelen;
  • Niet meer kunnen plassen terwijl u wel het gevoel heeft dat u moet;
  • Opeens minder kracht in uw benen en/of voeten.
Last van zeurende of hevige rugpijn? Maak vandaag nog een afspraak op één van onze 12 locaties bij u in de buurt. Afspraak maken 085 301 15 05

Oorzaken van rugpijn

Rugpijn kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld door het maken van een verkeerde beweging. Maar pijn aan de rug kan ook langzaamaan steeds erger worden of chronisch zijn. Er zijn veel verschillende oorzaken voor rugklachten, namelijk:

  • Overbelasting van de rug, bijvoorbeeld door intensief sporten of door lichamelijk zwaar werk;
  • Een verkeerde houding, bijvoorbeeld tijdens een kantoorbaan of tijdens het slapen;
  • Verschil in beenlengte;
  • Na lang auto rijden, vaak hebben taxi- of vrachtwagenchauffeurs rugklachten door hun beroep;
  • Een zwangerschap kan rugklachten veroorzaken;
  • Te zwaar tillen.

Tijdens de behandeling worden er vragen gesteld en vindt er een lichamelijk onderzoek plaats om de oorzaak van de klachten te vinden. Bij pijn aan de rug komt het vaak voor dat het niet direct ergens vanaf te leiden is. Dit wordt ook wel aspecifieke rugpijn genoemd. Kan de oorzaak wel achterhaald worden van de klachten, dan wordt het specifieke rugpijn genoemd.

Specifieke rugpijn

Bij specifieke rugpijn is er sprake van pijn in de rug waarvan we weten wat de achterliggende oorzaak is. In de meeste gevallen ontstaat specifieke rugpijn door bepaalde ziekten, ontstekingen of afgegleden wervels. Veel voorkomende aandoeningen binnen specifieke rugpijn zijn:

  1. Hernia. Een hernia is een uitstulping van de kern van een tussenwervelschijf op de zenuwen wat pijn veroorzaakt.
  2. Osteoporose. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. De botten worden hierdoor minder stevig en sterk omdat de botdichtheid afneemt.
  3. Scoliose. Bij scoliose in de rug is de wervelkolom kromgegroeid. Hierdoor ontstaan één of twee bochten in de wervelkolom.
  4. Ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew is een vorm van ontstekingsreuma. Bij de ziekte van Bechterew zijn vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken.

Aspecifieke rugpijn

Aspecifieke rugpijn wil zeggen dat er geen duidelijke aanwijsbare oorzaak voor de rugklachten te vinden is. Bij meer dan 90% van de patiënten met pijn aan de rug gaat het om aspecifieke rugpijn. De meest voorkomende oorzaken van deze aspecifieke pijn aan de rug kunnen onderverdeeld worden in 3 groepen:

  1. Sport. Door middel van overbelasting of een verkeerde beweging tijdens het sporten kan aspecifieke rugpijn ontstaan.
  2. Werk. Een zwaar beroep waarin men veel moet staan of tillen treden vaak rugklachten op. Maar ook bij mensen die juist de hele dag moeten zitten op hun werk.
  3. Persoonlijke factoren. Ook door persoonlijke factoren zoals lichaamsbouw, gewicht en spierconditie kan aspecifieke rugpijn ontstaan.

Behandeling

Rugpijn laten behandelen? Pijn aan de rug kan behandeld worden afhankelijk van het soort rugpijn dat u heeft. Daarom onderzoeken onze fysiotherapeuten door middel van een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek of de oorzaak te achterhalen is. Aan de hand van de bevonden resultaten wordt een individueel behandelplan opgesteld. Bij acute rugpijn adviseren wij om gedoseerd toch op de juiste manier te blijven bewegen. Denk hierbij aan wandelen of zwemmen. Normaal gesproken verdwijnen de klachten bij meer dan 80% vanzelf binnen 4 tot 6 weken. Nemen de klachten niet vanzelf af, dan raden wij aan om een afspraak te maken voor fysiotherapie. Bij chronische rugpijn adviseren wij oefentherapie door middel van een fysiotherapeut omdat de klachten dan niet vanzelf weg zullen gaan. Onze fysiotherapeuten gaan vaak aan de slag met oefentherapie gecombineerd met één van onze andere behandelmethoden. Dit zijn onder andere triggerpoint therapie, dry needling, shockwave therapie en manuele therapie.