Scoliose

Wat is een scoliose?

Wat is een scoliose? Bij een scoliose is er sprake van een zijdelingse kromming of van een as afwijking die zich in de wervelkolom bevindt. Deze aandoening komt bij 2 tot 4% voor bij kinderen van de leeftijd tussen 10 en 16 jaar. Ook kan deze aandoening in verschillende soorten/vormen voorkomen, waarbij 85% van de scolioses een idiopatische scoliose betreft. Dit zegt dat er geen oorzaak bekend is. Er is sprake van een scoliose, wanneer de wervelkolom met een hoek van 10 graden of meer afwijkt van de as. Hierbij kan er ook onderscheid worden gemaakt tussen een S-vormige of C-vormige scoliose. Als laatst wordt er ook gekeken of er een afwijkende draai (rotatiecomponent) aan ten grondslag ligt.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

De oorzaak en bijbehorende klachten van Scoliose

Als we kijken naar de oorzaak van idiopatische scolioses, dan is deze nog onbekend. Wat we wel kunnen zeggen hierover, is dat erfelijkheid een rol speelt. Ook kunnen de volgende factoren een rol spelen in de progressie van deze aandoening:

  • Het bestaande groeipotentieel van een kind, wat leeftijdsgebonden is;
  • Het vrouwelijke geslacht loopt een hoger risico;
  • De mate van een afwijkende draai die wordt vastgesteld op het moment van het beeldvormende onderzoek.

Uw (dagelijks) leven kan flink belemmerd worden door de klachten van scoliose, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Dit omdat de relatie tussen eventuele rugpijn en scoliose nog niet geheel duidelijk is, aangezien onderzoeksresultaten niet eenduidig zijn. Het hebben van deze aandoening zou de kans op rugpijn twee tot vijf keer vergroten. Dit terwijl 32% van de mensen die deze aandoening hebben daadwerkelijk rugpijn hebben. Dit percentage is niet hoger dan het percentage mensen zonder een scoliose die ook last hebben van rugpijn.

Scoliose behandelen door middel van fysiotherapie

Een scoliose laten behandelen? Dan bent u hier aan het goede adres. Bij deze aandoening is het belangrijk om specifieke krachttraining te doen. Ook is het erg belangrijk dat fysiotherapeuten passend advies zullen geven over het bewegen in het dagelijkse leven.

Uit een aantal studies blijkt dat fysiotherapie daadwerkelijk effect kan hebben om de kwaliteit van leven, van kinderen die dealen met deze aandoening, kan verbeteren. Onze fysiotherapeuten richten zich op spierkracht, uw houding als u beweegt en op de controle tijdens het aanspannen van specifieke rugspieren. Biofeedback trainingen, stabiliteitsoefeningen en houdingsoefeningen kunnen dus uitgangspunten zijn. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat het dragen van een brace of korset een positief effect kunnen hebben. Verder kan chirurgie een optie zijn, maar dit kan alleen wanneer de kromming heel erg groot is. Beeldvormend onderzoek is belangrijk om als eerst uit te voeren, om zo het beste zorgplan samen te kunnen stellen.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05