Tekst
Lettertype

SLAP-laesie

Wat is SLAP laesie?

Superior Labral tear from Anterior to Posterior kortom SLAP laesie is een schouderblessure. Deze aandoening ontstaat wanneer er een scheur plaatsvind in de aanhechting van de bicepspees aan de bovenzijde van de schouderkom en in sommige gevallen kan het kraakbeenring daarbij beschadigen.

De anatomie van de schouder

De bovenarm, het sleutelbeen en het schouderblad vormen samen schoudergewricht. Er zijn twee gewrichten die het meeste invloed hebben in de schouder, het glenohumeraal gewricht en het AC-gewricht. Het glenohumeraal gewricht ligt tussen de bovenarm en schouderblad en het AC-gewricht ligt tussen de schouderdak en sleutelbeen. Het glenohumeraal gewricht heeft een kop en een kom, en de kom bevat een labrum dit is een ring van kraakbeen die vergroot zodat de kop van de schouder beter in de kom past en de schouder zo stabiel is.
De biceps bestaat uit zoals het Latijnse woord “bi” dat staat voor twee al weggeeft uit twee koppen. In de lange kop van de biceps loopt een pees van de voorzijde van de schouder tot de bovenzijde van de schouderkom. Wanneer bij deze aanhechting een scheur ontstaat krijgt de patiënt van SLAP laesie.

Veelvoorkomende oorzaken van SLAP laesie

Veel ouderen ervaren klachten gerelateerd aan SLAP laesie door verslapping van de pezen omdat deze naarmate leeftijd vordert steeds zwakker worden. Maar ook sporters ervaren deze aandoening met name mensen die sporten beoefenen die veel bovenhandse handelingen vereist zoals tennis en volleybal. Door de herhaaldelijke beweging bestaat er een kans dat het labrum vast komt te zitten tussen de kop en kom van de schouder, met een scheur in de aanhechting als gevolg. Ook een klein ongeluk kan een scheur veroorzaken bijvoorbeeld wanneer je probeert je ergens aan vast te houden als je valt door de impulsieve spanning die ontstaat in de aanhechting kan een scheurtje komen hierin.

Behandeling van SLAP laesie bij een fysiotherapeut

Graag af van een SLAP laesie? dan zijn er 2 behandelingen mogelijk. Een behandeling die word aangeboden door onze professionele fysiotherapeuten en een operatieve behandeling. Eerst bekijken we de ernst van de klachten en de oorzaak. Vervolgen stellen we een plan samen die bestaat uit een serie oefeningen met als doel de schouder stabiliseren en de aanhechting te versterken. B&B Healthcare is goed bereikbaar zo hebben we meerdere Fysiopraktijken in Den Haag.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05