Verstuikte enkel

Wat is een verstuikte enkel?

Een verstuikte enkel staat ook wel bekend als een verzwikking of een verstrekking van de enkel. Het is een letsel aan de enkel waarbij één of meerdere banden of kapsel tot rek komt waardoor deze verrekken. Een letsel aan de enkel is één van de meest voorkomende letsels van het bewegingsapparaat. Het acute letsel kenmerkt zich met name door pijn, last bij belasting en zwelling van de enkel. Allereerst is het belangrijk om te kijken of er meer aan de hand is dan een verrekking zoals een fractuur of breuk. Mocht dit niet het geval zijn dan kan er onderscheid worden gemaakt tussen een simpele verrekking of een ligament ruptuur.

Ontstaan verstuikte enkel

Tussen 4 tot 7 dagen na het trauma kan er gericht onderzoek worden gedaan om de mate van schade aan de enkel vast te stellen. belangrijke punten van het onderzoek zijn zwelling, palpatiepijn over de ligamenten, hematoomkleuring en een voorste schuiflade test. De pijn ontstaat voornamelijk over de buitenste ligament, en bij hevige pijn kan er sprake zijn van een volledige ruptuur van de ligamenten. Echografie en MRI zijn belangrijke hulpmiddelen om zeker te zijn wat het letsel is.

Behandeling

De mate van letsel speelt een belangrijke rol in de behandeling, zo kan een simpele verrekking van de enkelbanden herstellen zonder enige nodige behandeling. Mocht de letsel groter zijn dan word er voornamelijk gekozen voor oefentherapie. Hierbij word een gericht programma opgesteld met als doel het herstellen van de stabiliteit van het enkelgewricht en de opbouw van kracht in omliggende spieren.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05