Zweepslag

Wat is Zweepslag?

Wat is zweepslag? Bij deze aandoening van de kuit is er een scheurtje in de kuitspier ontstaan. Dit kan tijdens het sporten in de kuit schieten en het kan dan lijken alsof iemand van achteren er een trap op geeft. Op de plek van de scheur, kunnen ook bloedvaatjes scheuren en daardoor kan er een blauwe plek ontstaan.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

De oorzaak van zweepslag

Bij een plotselinge aanspanning van de kuitspier kan er zweepslag ontstaan. Tijdens het sporten kan het zijn dat u een krachtige beweging maakt, waardoor er een scheurtje kan ontstaan van 1 tot 3 cm. Dit kan dus o.a. gebeuren bij het snel wegrennen, afzetten met springen en ook bij het versnellen met fietsen op bijvoorbeeld een berg. Het moment van scheuren zal voelen als een schop of tik.

Het risico verlagen

Indien u de kans om zweepslag op te lopen wilt verlagen, kunt u het beste op de volgende zaken letten:

  • Gebruik goede (hardloop)schoenen die de goede maat bevatten, geen slijtage bevatten en die voldoende demping van de zool bieden;
  • Indien nodig, voer dagelijks rekoefeningen uit bij last van kuitblessures;
  • Om de kuitspier minder uit te laten rekken, draag schoenen met een stevige hak of zool;
  • Draag indien nodig compressiekousen om zo de afvoer van afvalstoffen vanuit de bloedcirculatie te bevorderen.

Behandeling van zweepslag

Zweepslag laten behandelen? Dan bent u hier aan het goede adres! Ten eerste wordt er gekeken naar de oorzaak van uw aandoening. Dit kan bijvoorbeeld aan spierzwakte, maar ook aan een mobiliteitsbeperking van de enkel of knie zijn. Om herhalingen van de blessure te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken.

Om spierspanningen in de kuit te verminderen, de enkel en knie te mobiliseren als deze minder goed bewegen,  is het belangrijk om een fysiotherapeut in te schakelen die ook oefeningen zal geven om uw spieren op te rekken en te versterken.

Bij B&B Healthcare gebruiken wij de volgende behandelmethode bij zweepslag:

Om de verhoogde spierspanning te verminderen:

Om de mobiliteit van de wervels te verbeteren: