Tekst
Lettertype

Kniepijn bij hardlopen

16 februari 2023
Inhoudsopgave Toon

Kniepijn bij het hardlopen is een aandoening die we maar al te vaak binnen onze praktijken te horen krijgen. hierdoor is kniepijn bij het hardlopen ook één van de meest voorkomende blessures bij hardlopers. Het is natuurlijk vervelend als u door pijnklachten aan de knie niet meer kunt hardlopen. Daarom hebben wij in deze blog alles staan wat u moet weten over de oorzaken en over het voorkomen van pijn aan de knie bij hardlopen.

Wat is kniepijn bij hardlopen nou precies?

Tijdens het hardlopen kan er pijn ontstaan in de knie. Deze pijn word ook wel een lopersknie of runner’s knee genoemd. de medische benaming van pijn bij hardlopen is tractus iliotibialis frictie syndroom genoemd. De lopersknie kan zich bij iedere hardloper ontwikkelen ongeacht diegene een beginnende hardlopers is of van een hoger niveau. De tractus iliotbialis is een belangrijke peesplaat voor de stabiliteit van de knie tijdens het hardlopen en speelt een grote rol bij de overdracht van kracht van de bil naar het onderbeen tijdens het afzetten. Tijdens het strekken en buigen van de knie kan er veel wrijving ontstaan tussen de tractus iliotbialis en het bot aan de buitenkant van de knie. Hierdoor kan een stekende pijn ontstaan, deze word meestal aan de buitenkant van de knie gevoeld. In sommige gevallen straalt de pijn door naar de voorzijde van de knie, de knieholte of de zijkant van het onderbeen. Vaak kan de pijn afnemen na voldoende rust en een tijdelijke pauze van de activiteit. Wanneer er door de pijn heen word gelopen zullen de klachten verergeren en kan het zelfs zo erg worden dat zelfs wandelen en traplopen pijnlijk worden.

Oorzaken kniepijn bij hardlopen

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen die wrijving in de knie tot gevolg hebben. Vaak ontstaat kniepijn niet door enkel één oorzaak maar zijn er meerder factoren aanwezig voor het ontwikkelen van kniepijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Orthopedische afwijkingen. Er zijn een aantal aandoeningen waarbij de knieschijven meer naar binnen of naar buiten zijn gedraaid zoals X- of O benen of een beenlengte verschil.
  • Onvoldoende rompstabiliteit. Onvoldoende rompstabiliteit zorgt voor slechte controle over de beweging van de benen tijdens het hardlopen.
  • Looptechniek. Een slechte looptechniek kan een directe oorzaak zijn van kniepijn wanneer deze niet word gecorrigeerd.
  • Zwakke spieren. Zwakke bil en beenspieren kunnen de belasting van de knie vergroten omdat de knie meer moet opvangen door de te zwakke spieren.
  • Verkeerde schoenen. Zorg voor de juiste pasvorm en zolen zodat deze goede ondersteuning kunnen bieden en de klap van de hak op de grond deels kunnen opvangen waardoor de belasting op de knie afneemt.
  • Ondergrond. Een harde ondergrond zorgt ervoor dat de klap van de hak op de grond harder is en dat de knie meer belasting moet dragen.
  • Trainingsomvang. Te snel te veel willen doen kan ervoor zorgen dat de knie overbelast raakt, daarom is het belangrijk om je niveau geleidelijk op te bouwen.

Is hardlopen dan slecht voor je?

Door de vele klachten en blessures die kunnen ontstaan bij het hardlopen denken mensen vaak dat hardlopen slecht is voor je. Maar is dat ook echt zo? Nee, hardlopen is hartstikke gezond. Zo brengt het meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo draagt het bij aan een sterke hart, scherper brein en vermindert het de kans op diabetes. Natuurlijk moet het hardlopen wel goed worden uitgevoerd en onder de juiste omstandigheden. Hardlopen is op de lange termijn niet schadelijk voor de knieën en kan de kwaliteit van het kraakbeen zelfs bevorderen. Het is wel belangrijk om te letten op factoren als leeftijd, overgewicht en eerdere blessuren aan de knie. Zo moeten ouderen bijvoorbeeld letten op de stijging van de hartslag door middel van een hartslagmeter.

Fysiotherapie bij kniepijn

Helpen de bovenstaande tips niet? Dan staan onze fysiotherapeuten klaar om ervoor te zorgen dat uw klachten verholpen worden. Wanneer de kniepijn niet word verholpen kunnen de klachten verergeren en leiden tot andere knieklachten. De fysiotherapeut zal samen met u de oorzaak achterhalen en kijken naar een passende behandelmethode. Vaak bestaat de behandeling uit meerdere onderdelen. Allereerst zal er door middel van oefentherapie een gezonde doorbloeding worden bevordert in de knie. Ook word er op deze manier gewerkt aan het verhogen van de spierkracht in de bil en benen, hierdoor word de belastbaarheid van het onderlichaam verhoogd. Daarnaast word er informatie en advies meegegeven over de klachten en wat u zelf thuis kunt doen om deze te verhelpen.
Overigens biedt B&B Healthcare zogenoemde inspanningstesten aan voor fanatieke hardlopers. Met een inspanningstest wordt jouw fitheid en duur van het uithoudingsvermogen gemeten.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05