Pijn aan de enkel kan ontstaan aan de binnen- of buitenkant. De pijn kan worden ervaren tijdens activiteiten als lopen, hardlopen, traplopen, wandelen en bij het opstaan. Pijn bij het opstaan wordt vaak ervaren na een moment van rust zoals na het slapen, deze pijn vermindert weer naarmate de enkel wordt bewogen. In deze blog leest u meer over het ontstaan en behandelen van pijn in de enkel bij het opstaan.
Zoals de naam al zegt word enkelpijn ervaren in het enkelgewricht. Dit gewricht verbindt de voet met het onderbeen en maakt de op en neergaande beweging van de voet mogelijk. Pijn in de enkel kan in sommige gevallen plots ontstaan dit komt echter niet vaak voor. Zo heeft enkelpijn meestal een aanwijsbare oorzaak zoals na een trauma of letsel. Daarnaast kan enkelpijn worden ervaren na een moment van rust, dit is vaak het geval bij pijn bij het opstaan. Deze pijn kan afnemen na bewegen, maar het kan ook met de tijd verergeren.
Pijn aan de enkel bij het opstaan ontstaat meestal door blessures of overbelasting van het enkelgewricht. Vaak is er geen sprake van pijn in de enkel als de voet in rust is en er geen spanning op komt te staan. Naast blessures of overbelasting kan de pijn ook afkomstig zijn door slijtage van het enkelgewricht. De meest voorkomende symptomen van pijn in de enkel bij het opstaan zijn:
Tips bij enkelpijn
Enkelpijn kan door verschillende factoren ontstaan, hierdoor is het niet altijd op dezelfde manier te behandelen. We hebben een paar tips op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het verminderen van pijn in de enkel
Verder kunt u krachttraining toepassen om de spieren in de onderbeen te versterken en de belastbaarheid te vergroten. Daarnaast kan een brace ook zorgen voor meer ondersteuning.
Hebben de bovenstaande tips niet geholpen? En heeft u na een aantal weken nog steeds last van enkelpijn bij het opstaan? Dan staan onze fysiotherapeuten voor u klaar. Bij het behandelen van het enkelgewricht is het belangrijk om de klachten goed in kaart te brengen zodat deze op de juiste manier kunnen worden behandelt en er een goed herstel optreedt. De behandelmethode word samen met de patiënt besproken tot beide partijen tevreden zijn met het plan van aanpak. De behandeling gebeurt vaak door middel van oefentherapie, op deze manier word de kracht en stabiliteit verbeterd van het enkelgewricht. Verder kunnen ook behandelmethoden als triggerpoint therapie, dry needling, manuele therapie en shockwave therapie worden toegepast.
Afspraak makenBel ons 085 301 15 05