Een verzwikking van de enkel is helaas iets waar veel mensen mee te maken hebben gehad. Met name bij sporters komt dit vaak voor. Echter kan een verzwikking ook voorkomen bij niet sporters. Denk hierbij aan een misstap tijdens het wandelen.
Bij een verzwikking kan de enkel dubbelklappen, hierdoor kunnen de enkelbanden oprekken of scheuren. Ook kan de enkel opzwellen en blauw kleuren dit gaat vaak ook gepaard met pijn in de enkel. Er zijn 2 manieren waarop de enkel kan verzwikken, namelijk naar binnen en naar buiten. Het naar binnen zwikken van de voet word ook wel inversietrauma genoemd en is de meest voorkomende verzwikking. Bij deze vorm van trauma worden de banden aan de buitenkant beschadigd, zo kunnen de buitenste banden scheuren of oprekken. Het naar buiten zwikken van de voet word eversietrauma genoemd, en deze vorm van verzwikking komt zelden voor. Bij deze vorm van trauma raken de binnenste banden beschadigd.
Bij een verzwikking van de enkel kan klapvoet ontstaan.
Het belangrijkste is om de belasting op de enkel zoveel mogelijk te verminderen en tijd te geven om te kunnen genezen. Verder kan er door middel van ijs, compressie en elevatie pijn word bestreden en het vocht in de enkel worden vermindert. In deze blog lees je meer over het toepassen van koude en warmte therapie. Wel is het belangrijk om beweging van de enkel niet compleet te staken, zodat de stijfheid zo min mogelijk word. Zolang er niet op de enkel kan worden gesteund zijn krukken de meest effectieve hulpmiddel. En als er na een week nog geen verbetering is van de enkel dan is het verstandig om een foto te laten maken in het ziekenhuis. Bij het verzwikken van de enkel aan de hand van de trauma kan in sommige gevallen een breuk ontstaan.
Als je twijfelt wat je zelf kan doen aan je herstel kun je voor fysiotherapie in Den Haag en omstreken terecht bij een van onze specialisten.
De duur van herstel in is grote mate afhankelijk van het soort trauma aan de enkel, zo kan deze variëren van een aantal dagen tot een aantal weken. Wanneer er sprake is van een verzwikking zonder schade aan de enkelbanden dan verdwijnen de klachten binnen enkele dagen. Indien er wel sprake is van schade dan kan het herstel tot een aantal maanden duren. Het herstel kan wel worden verdeeld in een aantal fases.