Warmte en koudetherapie blijkt een zeer effectieve behandeling voor aandoeningen of blessures. Veel mensen hebben wel moeite met het inschatten van de situatie. Zo weten ze niet precies wanneer ze warmte of koudetherapie moeten toepassen. Met deze blog nemen we die twijfel weg.
Warmte is goed voor de natuurlijke doorbloeding van het lichaam. Hierdoor is het goed voor de spieren, chronische pijn en stress. Rugpijn gaat vaak gepaard met veel spanning en overgevoelige zenuwen, daarom is warmtetherapie een goede manier om hier verlichting te bieden. Warmte zorgt voor ontspanning en rust in uw hoofd, ook uw spieren en zenuwstelsel heeft hier baad bij.
De meest effectieve manier is om warmtetherapie toe te passen voor het strekken of gebruiken van een schuimroller en massagebal. De warmte zal ervoor zorgen dat de spieren ontspannen, opwarmen en verzachten zodat de rekoefeningen, schuimroller en massagebal effectiever worden. Er zijn verschillende manieren om warmte toe te passen zoals:
Vraag altijd advies van een medische specialist zoals een dokter of huisarts voordat u gaat beginnen aan warmtetherapieën. Er zijn een paar situaties waar warmtetherapie de situatie kan verergeren zoals bij een acute verwonding omdat de warmte de ontsteking vergroot en goede genezing vertraagd. Daarnaast zijn er enkele aandoeningen waarbij warmtetherapie word afgeraden vanwege de hoge risico op brandwonden of complicaties als gevolg van het aanbrengen van warmte. De aandoeningen zijn onder meer:
Tijdens de zwangerschap mag er absoluut geen warmtetherapie worden toegepast omdat de warmte op de buik voor complicaties kunnen zorgen.
Wikkel het warmtepakket in een dunne handdoek om je huid te beschermen. Breng deze bundel aan op de pijnlijke plek voor circa 15 tot 20 minuten, herhaal dit proces voor langdurige verlichting.
Kou vernauwt de bloedvaten. Hierdoor ontstaat er een licht verdovende werking, dit kan onder andere ontstekingsremmend werken. Soms word koude therapie ingezet tegen zwellingen in het gezicht.
Wij raden aan om koudetherapie toe te passen bij acute blessure, dit zijn blessures minder dan 6 weken. De meest gebuikte vormen van koudetherapie zijn:
Koudetherapie is niet geschikt voor mensen die leiden aan sensorische stoornissen waardoor ze bepaalde sensaties niet voelen. Ook is het zelf toepassen van koudetherapie afgeraden zoals thuis zonder hulp van een specialist. Ook mensen met diabetes of een slechte bloedsomloop mogen geen koudetherapie gebruiken. Als er in deze gevallen wel koudetherapie word toegepast kan dit serieuze complicaties tot gevolg hebben. Omdat de koudetherapie wanneer deze niet goed word verricht het lichaamstemperatuur flink kan verlagen.
Een bevroren product of icepack mag nooit direct in aanraking komen met de huid. Dit kan de zenuwen en het weefsel van de huis beschadigen. Voor de meest effectieve werking adviseren wij om na een blessure zo snel mogelijk koudetherapie toe te passen op de zere plek.
Dit doet u door een icepack of bevroren product te wikkelen in een handdoek en die bundel dan in aanraking laten komen met de blessure. Het is belangrijk om dit niet te lang op de huid te laten zo adviseren wij een tijdschema van 10 tot 15 minuten max. op deze manier word beschadiging van de huid voorkomen.
Contrasttherapie of contrastbaden is het afwisselen van het toepassen van ijs en warmte. Het is een extreem stimulerende behandeling en word meestal gebruikt om herstel van blessures te vergemakkelijken en om pijn en zwelling te verminderen van bijvoorbeeld artritis. Belangrijk is om dit te laten doen op advies van een specialist.
Afspraak makenBel ons 085 301 15 05