Tekst
Lettertype

Voetbalblessures

15 februari 2023
Inhoudsopgave Toon

Voetbal is de populairste teamsport in Nederland. Dit is vooral onder de mannen zo maar vrouwenvoetbal is flink in populariteit aan het groeien. Voetbal staat in de top 5 meest blessuregevoelige sporten. Blessures komen dus veel voor bij voetbal maar wist jij dat 85 tot 90% van deze blessures acute voetbalblessuren zijn? Dit betekent dat ze ontstaan tijdens het training of bij een wedstrijd.

Meest voorkomende voetbalblessures

Een voetbalblessure is onder te verdelen in acute en niet acute blessures. Acute blessures ontstaan bij een training of wedstrijd, niet acute blessures ontstaan door overbelasting van spieren, gewrichten en/of pezen.
Veel voorkomende acute voetbalblessures zijn:

Veel voorkomende niet acute voetbalblessures zijn:

  • Peesontsteking in de lies, hamstring, knie of achillespees
  • Shin splints
  • Coördinatieklachten in de been

Factoren die voor een blessure zorgen

Voetbal is nou eenmaal een contactsport, dus het is onvermijdelijk dat er hierdoor blessures ontstaan. Denk aan een kopduel of een verkeerde of te late sliding. Verassend genoeg ontstaan acute blessures ook zonder contactmomenten. Denk hierbij aan verkeerd vallen, verkeerd draaien of een standbeen dat blijft staan.
Een ander belangrijke factor is een slechte conditie of spierkracht. Wanneer één of beide van deze factoren onder de maat is, wordt de kans op een voetbalblessure een stuk verhoogd. Ook zien we vaak een patiënt die al eerder geblesseerd was en die blessure niet goed is verholpen of genezen.

Voetbalblessures voorkomen

Een blessure zal altijd wel voorkomen hoe voorzichtig men ook is. je kunt wel het risico op een blessure verkleinen. Het gezegde “een goed begin is het halve werk” sluit hier perfect op aan. Het belangrijkste was je kunt doen om een blessure te voorkomen is namelijk goed opwarmen en van tevoren al een belastbaarheid opbouwen voor de sport. Trainen is belangrijk zodat je fit en voorbereid aan een wedstrijd kan deelnemen. Zo word er tijdens de trainingen gewerkt aan techniek en conditie zodat je geen verkeerde bewegingen maakt. De conditie is belangrijk omdat wanneer je vermoeid bent de kans op een blessure wordt vergroot. Een goede warming up zorgt ervoor dat de spieren worden klaargemaakt voor de belasting die bij een wedstrijd komt kijken. Door goed op te warmen stimuleer je de doorbloeding en gaat je hartslag omhoog en warm je de spieren op.
Ook zien we patiënten die te intensief zijn gaan sporten. Dit gebeurt vaak na de winterstop. Probeer daarom weer rustig naar het oude niveau terug te werken meestal gebeurt dit weer na een week of 2. En het opbouwen verkleint het risico op blessures aanzienlijk.

Met een voetbalblessure naar de fysiotherapeut

Niet elke blessure vereist een fysiotherapeut, zo gaan veel blessures na enige tijd vanzelf weer over. Wel raden wij aan om een fysio te bezoeken. Hij of zij kan jou op verschillende vlakken adviseren zoals:

  • De beste duur van een rustperiode
  • Opbouw van trainingen naar een wedstrijd toe
  • Juist uitvoeren van rek en krachtoefeningen

Ook kan de fysiotherapeut met jou aan de slag gaan om op de nodige vlakken de balans en kracht te verbeteren zodat het lichaam de toegenomen belasting aankan.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05